În timp ce o parte dintre autorități se laudă cu scăderea numărului de cazuri, observăm cum numărul testelor efectuate în decursul a 24 de ore, scade direct proporţional. Numărul deceselor din cauza Covid-19 se menține crescut, astăzi peste 200, iar secţiile ATI sunt tot mai pline. DSP nu mai face faţă anchetelor epidemiologice.

Există câteva semne, care ne arată că ne putem aștepta la o nouă carantină generală:

* Situația în toată Europa nu este îmbucurătoare.

*Germania intră de mâine într-un fel de carantină generală. Angela Merkel: ,,Situația devine foarte gravă". Constatând un număr „foarte mare de decese” cauzate de Covid-19 şi o „creştere exponenţială” a contaminărilor, lidera conservatoare a spus că autorităţile germane „sunt constrânse să acţioneze şi acţionează acum”. 

Pandemia „scapă de sub control”, a avertizat liderul Bavariei, Markus Soder, în tipul unei conferinţe de presă cu Angela Merkel şi cu ministrul de finanţe Olaf Scholz. Este „o catastrofă care ne afectează vieţile mai mult ca orice altă criză în ultimii 50 de ani”, a spus el.

Germanii vor intra practic într-un lockdown parţial ca cel prin care au trecut deja timp de mai multe săptămâni în primăvară, în timpul primului val de Covid-19. Contactele sociale vor trebui limitate la cel mult cinci adulţi din două gospodării diferite şi să rămână unele foarte restrânse din 24 până pe 26 decembrie, când întâlnirile nu vor fi posibile decât între membrii foarte apropiaţi ai unei familii. Germanii ce doresc să sărbătorească Revelionul vor trebui de asemenea să-şi reducă numărul de contacte cu şapte zile înainte de reuniunile de familie.

* Modelul suedez la dovedit a nu fi atât de eficient pe cât de lăudat a fost. Suedia a cerut ajutor celorlalte țări, având sistemul sanitar sub presiune maximă;

* În Olanda- situație fără precedent! Țara intră într-o carantină de 5 săptămâni, în încercarea de a limita extinderea pandemiei de COVID-19. Este cea mai severă măsură adoptată până acum în această țară și intervine chiar în prag de sărbători.

* În România - Aproximativ 600 de militari au fost puşi la dispoziţia Direcţiilor de Sănătate Publică pentru a ajuta, ca operatori de call-center, la realizarea anchetelor epidemiologice şi la completarea bazelor de date întocmite în contextul pandemiei de COVID-19, anunţă Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

„Ministerul Apărării Naţionale pune la dispoziţia direcţiilor de sănătate publică din ţară aproximativ 600 de militari pentru a sprijini, în perioada următoare, eforturile generale de combatere a efectelor pandemiei de COVID-19. Militarii vor îndeplini sarcini de operatori call-center, pentru realizarea de anchete epidemiologice, precum şi de operatori calculator, pentru completarea bazelor de date care se întocmesc în cadrul acţiunilor de combatere a pandemiei de COVID-19”, se arată într-un comunicat de presă transmis de MApN.

Din păcate, nerespectarea unor măsuri simple, cum ar fi: păstrarea unei distanțe sociale rezonabile și purtarea măștii, nu sunt luate în serios de suficient de mulți cetățeni, pentru ca pandemia să se oprească. De asemenea, lipsa testării suficiente și lipsa măsurilor concrete și clare din partea autorităților au dus la această situație.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro