Considerată „o voce care se naște o dată la o sută de ani”, Zenaida Pally (10 iunie 1919, Soroca – 26 iunie 1997, Saarbrücken) a fost o mezzo-soprană română de faimă internațională. În tinerețe, artista a urmat în paralel trei facultăți între anii 1940 și 1945: Facultatea Comercială, Academia Belle Arte (secția Pictură, dascăl fiindu-i Jean Steriadi) și Conservatorul de Muzică. La Conservator i-a avut ca profesori pe Elena Saghin (canto), Ioan D. Chirescu (teorie, solfegiu), Mihail Vulpescu (clasa de operă). Apopi, a urmat un curs de...

Terroir (from terre, adică „pământ”) este un termen clasic franțuzesc folosit pentru a descrie ansamblul factorilor de mediu care influențează „fenotipul” unei recolte (definiția științifică pentru complexul de atribute rezultat din influența genetică – sau „genotip” –, corelată cu influența factorilor ambientali), ca și din posibila interacțiune a acestor două elemente, incluzând aici, în sens larg, condițiile specifice de sol, climă și regim pluvial, dar și practicile agricole ale zonei, cercetarea științifică din domeniu și orice altceva...

Un distilat asemănător cu cel din Cognac, dar cu un alt AOC, este cel din Armagnac, produs în Gasconia, în sud-vestul Franței. Este distilat din vin obținut de obicei dintr-un amestec de struguri, inclusiv Baco, Colombard, Folle Blanche și Ugni Blanc. Tăria rezultată inițial este apoi maturată în butoaie de stejar înainte de a fi trasă la sticlă. Producția este supravegheată de Institutul Național de Origine și Calitate (INAO) și de Biroul Interprofesional Național al Armagnacului (BNIA).

La mai puțin de 150 de kilometri de Bordeaux, dar în direcții diferite, se află centrele istorice de producere a celor mai elegante distilate franțuzești – Cognac și Armagnac (prima regiune fiind un pic mai aproape). Cognacul este o varietate de distilat din vin numită după comuna Cognac, fiind produsă în regiunea viticolă înconjurătoare din departamentele Charente și Charente-Maritime. Producția de coniac se încadrează în denumirea de origine franceză controlată (AOC), metodele de producție și denumirea fiind necesare pentru a îndeplini...