Fostul presedinte Donald Trump si partidul republican american au acuzat mai multe state ca au tolerat regulamente anti-constitutionale, nereguli si ilegalitati si chiar frauda electorala in alegerile castigate de catre candidatul democrat Joe Biden. Desi au produs documentatie, declaratii sub juramant si chiar dovezi video, republicanii nu au reusit sa treaca de intransigenta aparatului judiciar care a refuzat sa se implice, pana la curtea suprema.

Pe principiul ca in periada de urgenta generata de pandemie orice vot trebuie sa conteze indiferent de conditiile in care a fost depus si de dispozitiile legale ale fiecarui stat. Si chiar daca birocratia a schimbat reguli electorale care, in concordanta cu prerogativele constitutionale, nu pot fi modificate decat prin act legislativ.

Mass media l-a acuzat pe Trump de “marea minciuna” ca a pierdut alegerile prin frauda, si congresul american a apelat la procedura de suspendare a presedintelui (care nu mai era in functie la vremea respectiva) pentru ca, prin declaratiile sale, a instigat “marea insurectie” de la 6 Ianuarie.

Dupa ce Joe Biden a fost inaugurat, mai multe state americane au inceput sa investigheze neregulile electorale si sa evalueze masuri legale pentru a garanta ca alegerile viitoare vor fi libere si independente. Statul Georgia, teren de batalie electorala majora in Noiembrie trecut, a votat in legislativ o serie de schimbari. Ceea ce a declansat o campanie media impotriva statului pentru ca – isi dau cu parerea comentatorii - noua legislatie rasista suprima fara drept de apel drepturile fundamentale ale alegatorilor, mai ales cei de culoare. In contencios, sustinuta cu aplomb ideologic de catre politicienii democrati, mentiunea legala ca organizatii si asociatii cu legaturi politice nu au voie sa ofere cetatenilor care stau in cozile inetrminabile de la centrele de votare nici macar o sticluta de apa. Astfel, votantii, mai ales cei non-albi, vor fi insetati pana la epuizare si nu vor mai putea sa-si exercite dreptul de vot. Pe langa acesta imensa problema exista si una mai delicata, dezbatuta de decenii: votantii trebuie sa prezinte un act de identitate pentru a vota. Repubicanilor li se pare elementar, democratii o considera un instrument de a anula dreptul de vot. Pentru ca in vreme ce democratii vor ca orice fel de buletin de vot sa fie luat ini considerare, valid sau nu, mai ales cele care le dau castig de cauza, republicanii vor ca numai buletinele de vot legale (pe baza legilor in viguare in fiecare stat) sa fie numarate, indiferent cine va profita. Si mai mult decat atat. Faptul ca mai multe state verifica din nou procedurile electorale ii sperie pe democrati pentru ca nu au control asupra unor posibile inexactitati ce pot sa iasa la lumina.

Marea insetare a votantului georgian este doar o spoiala ideologica a democratilor. Pentru ca, de fapt, schimbarile legilor electorale in mai multe state demonstreaza tacit ca au fost nereguli in alegerile din toamna si valideaza prezumtia de frauda a republicanilor. Procesul legisltiv accentueaza acuzatia de non-constitutionalitate e modificarilor efectuate de catre birocratiile locale pe motive de pandemie si le nulifica pentru viitor, indiferent de starea de necessitate. Critica pentru marea insetare nu demonstreaza grija pentru popor ci o abila manevra politica in incercarea de a federaliza legile electorale in favoarea partidului la putere. Idraznesc sa cer un pahar cu apa, domnilor democrati?

Tudor Petruț

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro