În 2020, controversa privind desfășurarea Slujbei de Înviere în perioada de lockdown aproape că a divizat România. Patriarhia s-a revoltat împotriva interdicțiilor dar în cele din urmă a ajuns la un acord privind stabilirea unor reguli, între care cea stranie ca Lumina de Paște să fie adusă credincioșilor de către polițiști împreună cu voluntari ai Bisericii.

În aprilie 2020, Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului a fost la un pas să provoace o mica răscoală, fiind sprijinit în demersurile sale de o avocată până atunci necunoscută, actualul senator Diana Șoșoacă.

În 2021, lucrurile par a sta altfel însă nici acum Guvernul și Patriarhia nu sunt pe aceeași lungime de undă. „Slujba de Înviere va fi oficiată cu credincioșii în aer liber”, a afirmat recent premierul Florin Cîțu. Dar purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, îl contrazice, spunând că, „așa cum prevede și hotărârea de guvern și cum Biserica a transmis deja către parohii, oamenii vor putea asista la sluba de Paște în interiorul bisericii, în număr limitat, în funcție de spațiu”.

Cîțu insistă, totuși: „Tot trebuie să avem niște reguli de distanțare, trebuie să fie niște reguli pe care le respectăm cu toții în jurul bisericii. Vor fi și cei de la Ministerul de Interne, vor fi și cei de la Ministerul Sănătății, voi fi și eu acolo”, a spus destul de ritos premierul.

Vasile Bănescu a explicat însă că slujba de Înviere are o primă parte, la care credincioșii participă în număr mai mare, care se desfășoară afară dar că „ulterior, majoritatea credincioșilor se retrag spre case, iar cei care vor rămâne vor putea sta atât în curtea bisericii, unde vor fi locuri foarte exact marcate, dar și în interior, în număr limitat, conform spațiului disponibil”.

Ce prevede Hotărârea de Guvern din 8 aprilie prin care a fost prelungită starea de alertă și au fost stabilite regulile pentru zilele de Paște:

  • Activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor și rugăciunilor colective, se desfășoară în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult cu respectarea regulilor de protecție sanitară, stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.
  • Pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV\u00022, organizarea de procesiuni și/sau pelerinaje religioase este permisă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reședința în localitatea unde se desfășoară respectiva activitate, fiind interzisă participarea persoanelor care nu au domiciliul sau reședința în localitățile în care se desfășoară aceste activități.
  • În perioada 01.05–02.05.2021 se permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 20.00-05.00 pentru deplasarea și participarea la slujbele religioase.

Mirel Bădoi

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro