Comunicatul comun de presă prin care Bill Gates și soția lui, Melinda, își anunță surprinzătorul divorț pare mai degrabă redactat de o echipă de avocați și conține o mulțime de stereotipuri ale limbii de lemn, menite să oculteze, în fapt, esența problemei: „După multă reflecție şi mult efort depus în relaţia noastră, am luat decizia de a pune capăt căsătoriei”, au afirmat cei doi într-o declaraţie postată pe contul de Twitter al lui Bill Gates. „Nu mai credem că putem creşte împreună ca un cuplu în următoarea fază a vieţii noastre. Cerem spaţiu şi intimitate pentru familia noastră, pe măsură ce începem să navigăm în această nouă viaţă”.

Bill Gates, bossul Microsoft, şi soţia sa, Melinda Gates, divorțează după 27 de ani de căsătorie. El are 65 de ani, ea are 56 de ani dar – surpriză! – „nu se mai pot dezvolta ca un cuplu”. Bill şi Melinda Gates, care au trei copii, au anunţat, însă, că vor continua să colaboreze în cadrul fundaţiei lor, „Bill şi Melinda Gates”, care are drept misiune combaterea sărăciei şi a bolilor în lume. (Împreună cu alt miliardar american faimos, Warren Buffet, Bill Gates a lansat platforma „Giving Pledge”, prin care bogații lumii de azi sunt îndemnați să-și doneze averile enorme în scopuri caritabile, pentru prevenirea dezastrului climatic și alte cauze nobile.) „În ultimii 27 de ani am crescut trei copii incredibili şi am construit o fundaţie ce funcţionează în întreaga lume pentru a permite tuturor oamenilor să ducă o viaţă sănătoasă şi productivă”... bla-bla-bla... et caetera!

Deodată, lumea nu mai este preocupată că Bill Gates vrea „să blocheze Soarele” sau să ne introducă cipuri de supraveghere prin intermediul vaccinului anti-Covid, ci se întreabă cum se va împărți averea de 124 miliarde de dolari și ce se va întâmpla cu activele de 51 de miliarde de dolari ale Fundației ex-soților Gates.

Cei doi s-au cunoscut în anii 1980, când Melinda a început să lucreze la Microsoft, ca director de dezvoltare, iar Bill – vechiul scenariu romantic – s-a îndrăgostit de noua sa angajată, mai tânără cu nouă ani. Melinda nu a fost de acord cu o simplă aventură, și-a impus punctul de vedere, așa că, după ce au închiriat toate elicopterele din zonă pentru a nu se trezi cu paparazzi, ei s-au căsătorit pe insula Lanai din Hawaii, în 1994 şi au împreună trei copii: Jennifer (25 ani), Rory (21) şi Phoebe (18). Aparent, o familie extrem de bogată, nu doar financiar, ci și sufletește!

Și, totuși, ce s-o fi întâmplat între cei doi de se despart așa de târziu, la o vârstă la care mulți oameni se dedică mai ales creșterii nepoților?

Așadar, cine vrea „să navigheze într-o nouă viață” și din ce parte bate alizeul despărțirii? Sună teribil de vulgar, dar o fi apărut vreo nouă angajată tinerică și periculos de frumoasă, care poate contribui în continuare la dezvoltarea personală a unui simpatic bătrânel filantrop? Sau, din contră, matura doamnă va fi descoperit că forma fizică se întreține cu ajutorul unor ședințe prelungite de antrenament cu antrenorul de fitness? (Vai, asta sună la fel de vulgar, nu? Refuz să cred în astfel de ipoteze cancaniste!)

Sau, poate, s-or fi întețit controversele legate de susținerea diferitelor cauze prin intermediul celei mai bogate fundații filantropice din lume?!? Evident, „dezvoltarea relației într-un cuplu” este imposibilă atunci când există grave dezacorduri legate de cheltuirea banilor pentru cauze nobile...

O altă versiune este legată de complicatele calcule legate de impozite. Dacă se despart în acte, taxele cumulate ale partenerilor din cuplu corespunzătoare averii fracționate sunt considerabil mai mici decât cele raportate la masa impozitară luată ca un întreg! Bineînțeles, nimeni nu i-ar putea bănui pe cei doi renumiți filantropi de o astfel de meschinărie...

În ce constă averea familiei Gates? Între altele, e vorba despre milioane de hectare de terenuri agricole din America și de proiecte de investiții vaste, realizate prin Cascade Investment, care administrează averea personală a domnului Gates și deține părți mari în lanțul hotelier Four Seasons, Canadian National Railway și AutoNation, cel mai mare lanț de reprezentanțe auto din țară. Casele și proprietățile familiei includ un conac de 66.000 de metri pătrați din statul Washington, care oferă facilități, cum ar fi o cameră cu trambulină, o sală de screening și o bibliotecă plină de documente și artefacte rare.

Despre cei doi Gates se crede că au un acord prenupțial, însă chestiunile de acest tip sunt întotdeauna extrem de complicate. (Una dintre prevederile acordului este că Bill Gates poate petrece în fiecare an un weekend împreună cu fosta iubită și parteneră de afaceri Ann Winblad, cea care a pus bazele Silicon Valley!) În 2019, Jeff Bezos, fondatorul Amazon, și soția sa de o viață, MacKenzie Scott, au divorțat și ei. Doamna Scott a primit acțiuni Amazon în valoare de 36 de miliarde de dolari la momentul respectiv și s-a apucat imediat să ofere miliarde de dolari subvenții directe către o varietate de organizații progresiste.

Bill Gates s-a retras în anii din urmă de la multe dintre activitățile sale de afaceri. Anul trecut, a părăsit consiliul de administrație al Microsoft, precum și consiliul de administrație al Berkshire Hathaway, conglomeratul condus de prietenul său apropiat Warren Buffett.

Nimic întâmplător, de altfel! Există și un istoric al problemei, potrivit presei americane. Domnul și doamna Gates s-au confruntat cu probleme mari ale relației lor în ultimii ani, conform unor surse din apropierea familiei. Au fost mai multe situații când relația s-a apropiat de o prăbușire catastrofală, dar „ei s-au străduit împreună pentru a o menține. Bill Gates a decis să renunțe la prezența sa în consiliile Microsoft și Berkshire Hathaway, pentru a putea petrece mai mult timp cu familia sa. „Când avea probleme la luarea deciziei cu privire la căsătorie, era incredibil de clar că nu era vorba despre mine, era vorba despre Pot obține un echilibru între viața profesională și cea de familie?”, a spus Melinda Gates într-un interviu din 2019. „Și, crede-mă, îmi amintesc de câteva zile care au fost atât de incredibil de grele în căsnicia noastră în care te-ai gândit: Chiar pot să fac asta?

Silviu Leahu

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro