Premierul Florin Cîțu a făcut declarații legate de prima zi a noului an școlar, la videoconferința cu prefecții și cu reprezentanții Direcțiilor de Sănătate Publică. Iată declarațiile prim-ministrului, potrivit România TV:

Începem noul an cu prezență fizică și e foarte important ca siguranța copiilor să fie pe primul plan. Avem câteva excepții pentru prezența fizică. 11 localități. Avem 5 localități în Satu Mare, 2 în Arad, una în Sălaj, una în Dolj și una în Teleorman, din acea informație pe care o am. Sunt 2.400 de elevi care vor fi nevoiți să înceapă școlile în sistem online. Restul ne vedem mâine în curtea școlii.

Vreau să menținem anul acesta prezența fizică și de aceea trebuie să ne asigurăm că regulile pe care le-am stabilit sunt respectate în fiecare zi. Măștile trebuie să ajungă la școli, avem destule măști în acest moment, vom suplimenta dacă va fi nevoie.

* Sunt 253 de şcoli în care nu sunt asigurate măsuri igienico-sanitare, cele mai multe în Dolj – 36, Arad – 33, Bucureşti – 28 şi Buzău. Trebuie rezolvată această situaţie cât mai rapid. Mai avem 53 de şcoli care nu au asigurate materiale de curăţenie, igienă şi dezinfecţie. Acestea sunt unităţi de învăţământ din Dâmboviţa, Giurgiu, Timişoara şi Bucureşti. La fel, cât mai rapid. Şi mai sunt 139 de şcoli care au probleme cu instalaţiile de încălzire, în Bacău, Timişoara, Hunedoara, Constanţa. Şi aici vă spun că nu ne jucăm, o să vină frigul şi nu putem să îi ţinem pe copii în astfel de condiţii. Această situaţie trebuie remediată.

* În ceea ce priveşte situaţia epidemiologică, suntem pe o pantă ascendentă, avem câteva judeţe unde deja situaţia este îngrijorătoare şi incidenţa a sărit de 2 la mie, Bistriţa Năsăud şi Ilfov sunt peste, chiar ajung la 3 la mie. Aici clar trebuie să vedem ce soluţii vom lua în perioada următoare şi cum ne asigurăm că toate măsurile sunt respectate.

* În perioada vacanței de vară, s-a depășit procentul de 15% elevi vaccinați și 61% angajați din sistemul de învățământ. Mai mult, în ultimele 10 zile s-au vaccinat 9.000 de elevi, iar prin comparație, în lunile iunie, iulie și august s-au vaccinat circa 8.000 de angajați din sistemul de educație.

* Scenariul de funcţionare al unităţii/instituţiei de învăţământ pe parcursul anului şcolar/universitar se va actualiza săptămânal, cu referinţă la fiecare zi de vineri, în funcţie de situația privind evoluţia epidemiologică publicată pe site ul DSP.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro