Alegerile parlamentare din România post-decembristă au o simbolistică aparte. Primele, cele din mai 1990, s-au desfășurat în Duminica Orbului. Cele mai recente - de Moș Nicolae, care le-a cam arătat tuturor nuiaua.

În fapt, dincolo de cifre și numărători, nu a câștigat nimeni. Nici măcar AUR (feat. Șoșoacă), care pare conceput în eprubetele unor structuri care, în trecut, au pus umărul și gradele la ascensiunea meteorică a unor partide ca PRM sau PP-DD, folosite o vreme ca masă de manevră în combinațiile politice, apoi eliminate după exmatricularea liderilor (Vadim Tudor și Dan Diaconescu).

Dar de pierdut au pierdut toți!

PSD are locul I, pe fundalul apatiei pandemice și al neinspiratei închideri a piețelor, dar deși a câștigat, va ieși, practic, pe locul al II-lea, adică va rămâne încă patru ani în Opoziție. Pur și simplu nu are cu cine să facă coaliție, după ce AUR a anunțat că nu intră în nicio combinație (...sperând, utopic, că va lua potul cel mare în 2024 sau la eventuale alegeri anticipate), iar UDMR a clamat public că este nevoie de o coaliție de centru-dreapta.

PNL va trebui să facă o mulțime de concesii - poate chiar să renunțe la Ludovic Orban ca premier - ca să mai poată conduce guvernul.

USR, deși a câștigat la București, Iași, Brașov și Timișoara, a scos per total un scor foarte mic, fiindcă nu are o infrastructură teritorială. La fel, va trebui, poate, să-i recomande lui Dan Barna să-și prelungească izolarea definitiv.

PLUS, ca și inexistent în fapt, speră să pacifice dreapta prin Dacian Cioloș, ca premier, din nou, de conjunctură.

Binomul UDMR + minorități va încerca să condiționeze o fragilă majoritate parlamentară pe care o va urî toată lumea, inclusiv membrii mai mult sau mai puțin volatili ai acestui cocktail oricând perisabil.

Formațiunile politice fără nicio bază populară, dependente doar de figura liderului, dispar toate: Pro România - Ponta, ALDE - Tăriceanu, PMP - Băsescu, PPU-SL - Dan Voiculescu, PUNR - Gabriel Oprea. Ele rezistau doar cât obțineau acel 5% care le permitea să intre în tot felul de jocuri politice.

Iohannis aparent își va întări poziția de arbitru atotputernic al acestui joc cu mai multe strategii care este politica românească, dar imaginea sa iese în realitate știrbită după această campanie electorală ratată. După ce a avut mână bună la europarlamentare cu Rareș Bogdan și la locale cu Nicușor Dan, acum pare să nu mai fi avut niciun as în mânecă. Își va călca oare pe inimă și va renunța la Orban?!?

...În fine, dar nu în cele din urmă, poporul român va pierde pe toată linia. Absenteismul său electoral, manipulat sau nu de zvonistica unora și inabilitățile altora, a generat un tablou politic iarăși instabil, cu echilibre precare conjuncturale (faimoasele „soluții imorale” evocate mai mereu din 2004 încoace) și cu imposibilitatea practică de a asigura o guvernare consistentă, previzibilă și coerentă, de durată. Adică, exact ceea ce aveam nevoie în această perioadă de criză generalizată, pe toate planurile.
 
Dan-Silviu Boerescu

Sursa foto: Alexandru Dobre/Ad Photo/picture alliance

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro