Ce prăjituri sofisticate, preluate din gastronomia internațională, se făceau la noi acum o sută de ani!

Kletzenbrot (Plum-cake)

Ingrediente și mod de preparare:

„Se iau 1/2 kilograme migdale, opărite şi tăiate în lung, 1/2 kilograme stafide, 1/2 kilograme curmale, 1 kilogram smochine, 1/4 litru citronada, 1 1/2 kilograme prune uscate, fierte şi curăţate, toate tăiate fin felii; apoi se pun într-o covată şi se adaugă coaja unei lămâi tăiată fin, 40 grame scorţişoară pisată fin, 4 linguri zahăr şi cam 1/4 litru rom. Se amestecă bine toate la un loc...

Continuăm comentarea rețetelor iscusitei gospodine de acum o sută de ani Augusta Sarariu.

Ciorbă românească


„Se iau prapurii de la 1/2 găină sau o cantitate corespunzătoare de carne de viţel tăiată mărunt (eventual, se pot amesteca ambele feluri de carne), precum şi o grămăjoară de zarzavaturi de supă tăiate mărunt, 2-3 rădăcini de pătrunjel bine tocat, apoi se fierb toate bine în 1 1/2 litri de apă. Între timp, se prepară un rântaş rumen din 2 linguri de făină, 1 lingură de untură, 1 vârf de cuţit de piper roşu şi se pune în supă pe când...

O altă rețetă veche din cartea de colecție a Augustei Sarariu - Călăuza vestalei moderne. Carte de bucate Florica, apărută în 1934!

Ciorbă de melci

„Punem într-o oală 20 melci, după ce au fost bine spălaţi. Se fierb în apă cu sare până ce se scoate pieliţa de deasupra. Se curăţă bine, se pun unt şi ceapă cu puţină apă şi se Iasă oala acoperită să se prăjească bine melcii. Apoi, se scot şi se taie în bucăţele mici, se amestecă cu un rântaş făcut dintr-o bucată de unt, 2 linguri de făină şi puţin vin. Ciorba se aromează cu puţină esenţă de trufe...

Ardeleanca Augusta Sarariu era fascinată de mitologia romană, în special de cultul vestalelor, acele preotese a căror acțiune simboliza grija pentru bunăstarea, sănătatea și curățenia căminului. Cultul familiei suferise multe atingeri în perioada interbelică, atunci când, mai ales în mediul urban, degradarea morală era evident. O modalitate de a o contracara era reîntoarcerea la valorile tradiționale ale familiei, strâns unită în jurul bucătăriei și al mașinii de gătit, al cărei foc „sacru” trimitea explicit la focul care ardea permanent în...